Thursday, 12 April 2012

Kenapa Harga Emas Maintain ?

Assalamualaikum kepada semua peminat setia emasEDAR..Minta maaf sebab lama dah tak update blog..hehehehe...hari ini saya nak menjawab soalan-soalan yang saya dapat daripada customer/bakal customer 

SOALAN PERTAMA : “En amir, kenapa skang harga emas jatuh merudum? bila nak naik kat pasaran????”

SOALAN KE-DUA : “Kenapa harga emas maintain ja Amir??? harga emas ni boleh naik lagi ke tak??”

SOALAN KE-TIGA :“Amir, aku beli masa mahal dulu...sekarang ni harga tgh murah...

JAWAPAN SAYA BAGI SOALAN 1 & 2

-ok..bagi saya semua ni perkara biasa saja..tak perlu nak runsing tak perlu nak pening-pening kepala…SENYUM JE…


-Berikut merupakan sumber yang saya perolehi, harap semuanya jelas..ok jom kita baca sikit info ni..kenapa harga emas macam slow sikit awal tahun ni..


Gold at lowest since mid January, investors back away
Reuters Mar 22, 2012, 09.06PM IST


LONDON: Gold hit its lowest level since mid-January on Thursday, influenced by dollar strength, with the market having unwound all of the premium built up on expectations for further US quantitative easing.
Spot gold was down 0.8 percent at $1,635.06 at 1140 GMT. The metal earlier hit a low of $1,631.74, its weakest since January 16, extending losses seen when the Federal Reserve upgraded its US economic outlook and fuelled the idea of being done with injecting further liquidity into the system.
US gold futures were down $15.40 at $1,634.90. Spot silver was last at $31.86, down 0.8 percent. The dollar found its legs as the euro took a hit from unexpected declines in euro zone manufacturing and services activity in March, dented by a sharp fall in French and German factory activity.
A stronger US currency can make dollar-priced gold less attractive to non-US investors. Gold has shed some 3.3 percent this month, cutting its overall gain on the year to 4.6 percent.
“All the people who piled in back in January when the Fed went very public on low interest rates ,…that has all been unwound now,” said Simon Weeks, he ad of precious metals at Scotia Mocatta. “There probably is more on the downside, but I think we’ve probably seen the worst of the liquidation. There may be another move toward $1,600 but that’s possibly enough for the time being,” he added.
Stock markets were also down, with MSCI’s main world equity index down 0.4 percent to its lowest in eight days, after hitting its highest level since August earlier in the week.
PHYSICAL MARKET MUTED
Asia’s physical market was muted, with sparse interest, traders said. Weak Chinese manufacturing activity, showing the overall rate of contraction accelerating and new orders sinking to a four-month low, also fanned concerns about China’s retail gold appetite.
“People are concerned about China’s economic growth. If growth slows down and inflation eases, people may choose not to buy gold,” said a Hong Kong-based gold dealer. “We have been rangebound for a while and people are looking at the possibility of breaking lower rather than higher.”
In India, the world’s largest gold consumer, jewellers have been closed since the weekend in protest against an import duty hike on bullion. The recent economic optimism helped platinum regain its premium over gold earlier in the month. But the spread flipped to a discount again this week, with gold standing roughly $19 above platinum.
Spot platinum traded down 1.2 percent to $1,612.50 an ounce, and spot palladium dropped almost 3 percent to$666.88.
sumber: india4u.com



Jom saya kukuhkan lagi kenyataan sumber di atas..Kalau kita tengok harga emas kat bawah ni..




Ok untuk makluman semua, harga emas macam harga harini maksud saya nampak slow dan maintain je adalah perkara biasa. Sama je macam tahun-tahun sebelum ni.
nampak tak?? harga emas agak maintain untuk satu jangka masa yang lama dan kemudian terus naik mendadak kan? bagi mereka yang dah lama dalam dunia emas ni saya rasa anda mungkin tiada masalah..sebab dah biasa dan faham..
tp bagi mereka yang baru nak berjinak-jinak dengan emas ni, nasihat saya supaya anda relax dan banyakkan cari info pasal emas, boleh la berkongsi ngn saya pulak..hihihi…ilmu utk dikongsi…

JAWAPAN SAYA BAGI SOALAN 3 :

Kalau kita tengok harga emas sekarang ni boleh dikatakan agak murah..jadi sebenarnya kita kena ambil peluang ni untuk tambah/top up stock kita..sebab apa?? sebabnya, bila harga emas naik, baru kita boleh jual..sepatatnya kita beli masa murah dan jual masa mahal…tp sesetengah orang, bila harga murah, haaa mula la panik…mula la kol saya sebab nak jual, dan jawapan saya cukup ringkas iaitu “EMAS PELABURAN JANGKAMASA PANJANG”…
-Sepatutnya kita mengambil langkah yang menguntungkan kita dan mengambil peluang bila harga tgh murah ni…So, jgnlah kita pikir nak jual je…cuba pikir nak untung..tetapkan dalam hati iaitu....
 
matlamat kita adalah nak melabur..melabur ni ialah nak cari untung..betul tak?? jadi, bila harga emas tengah rendah jgn la pi jual pulak..ni bukan pelaburan namanya,..ni namanya peleburan! Hehehe”.
 So apa langkahnya???
                            1.TAMBAH STOCK

-Hish, gila ka apa Amir ni..?? harga emas tengah jatuh, lepas tu nak suruh tambah stok pulak..?? rugi la camni..harga emas tengah jatuh kita p beli..tak nak la beli!!!
-Haaa..sebab tu ramai org beli time emas mahal..sebab masa rendah diorg takmau beli…tapi bila dah naik baru nak beli kan??betul tak?? hehehe..
 
 
 2.BORONG
-Saya selalu cakap pada customer saya, bila harga JATUH/RENDAH, spatutnya kita BORONG, bukan beli…Kepada yang dah beli sebelum jatuh harga, GADAI emas tu dan beli dan tambah sikit stock, so sebenarnya anda tak rugi pun bila anda gadai dan beli emas masa harga rendah/jatuh..
Saya bagi satu cth supaya anda faham,
 
KATAKANLAH,
Harga emas I-SERIES sebelum jatuh = RM177/gram dan anda ada beli sebanyak 100gram
Harga emas I-SERIES selepas jatuh = RM166/gram (JATUH LEBIH KURANG RM11/gram)
Jadi bilaharga jatuh macam ni, anda pergi gadai/pajak dan dapatkan 70% daripada nilai marhun (nilai emas)..berikut merupakan nilai yang anda akan dapat,
NILAI MARHUN (nilai emas) = 100gram x RM166 =RM16,600
NILAI PINJAMAN 70% = RM11,600

* kenapa nilai marhun anda kena darab RM166?? Bukan darab RM177??? SEBABNYA masa tu kan harga jatuh, jadi anda gadai masa tgh jatuh…so rugi tak gadai harga tgh jatuh?? Jawapannya tak rugi apa pun sebabnya jika anda gadai masa murah, anda dapat pinjam kurang daripada harga mahal, so tak la banyak sangat hutang anda..

JADI, bila dapat RM11,600 tu produk I-SERIES yng mana yang ptt anda beli?? Sebabnya anda mampu beli 70gram sahaja daripada nilai cash yang anda dapat..

Adakah nak beli JONGKONGx10gram
ATAU
nak beli I-SERIES/BARANG KEMASx10gram

ATAU
beli 1dinar seberapa banyak keping yangboleh

p/s : kalau saya la kan, saya akan ambil 1dinar semaksimum yang mugkin dan saya akan dapatkan dinar seberapa keping yang boleh…sebab apa saya cakap camtu?? tgk perbezaan yang saya dah buat..



Perbezaan Jongkong, I-SERIES dan 1DINAR
10 gram
-Walaupun ketulenan 999 berbanding Dinar yang hanya ketulenan 916, tetapi jongkong 10gram mempunyai SUSUT NILAI 8% berbanding dinar yang hanya 6%.
-Sukar untuk gadai sebab hanya gadaian AR-RAHNU AR-RAHN (PERMODALAN KELANTAN) sahaja yang menerima gadaian.
-Sesuai utk simpanan sebabnya susut nilai rendah berbanding I-SERIES.

1dinar
-Walaupun ketulenan 916 berbanding Jongkong yang ketulenan 999, tetapi 1dinar  mempunyai SUSUT NILAI 6% sahaja berbanding Jongkong 8%.
-Sukar untuk gadai sebab hanya gadaian AR-RAHNU AR-RAHN (PERMODALAN KELANTAN) sahaja yang menerima gadaian.
-Sesuai utk simpanan sebabnya susut nilai rendah berbanding JONGKONG & I-SERIES.
I-SERIES
-Mempunyai susut nilai 10%, bermakna tinggi susut nilai berbanding jongkong 10gram dan 1DINAR.
-Sesuai utk teknik gadaian
-Senang nak gadai di mana-mana AR-RAHNU


-So selepas beli dinar semaksimum keping, simpan dan jual bila harga dah naik...pastikan anda dah untung ye masa jual tu…anda kira sendiri ye..hehehehe (Itu pendapat saya ,ttp ia bergantung kepada situasi)

Gadai sebenarnya ada beberapa tujuan iaitu :
1. Gadai semasa kecemasan.
Contoh : Jika anda bergadai demi pelajaran anak-anak atau demi mebiayai kos perubatan atau apa-apa yang berfaedah..Haaaa..kan bagus simpan emas ni, ada backup bila berlaku kecemasan.
 
2. Gadai untuk membuat keuntungan +Gadai tambah aset
Contoh: Duit hasil gadaian beli emas pelaburan spt dinar atau jongkong, bila harga naik jual kesemuanya.. Asingkan seperti berikut, 
(Nilai emas bila harga naik - Modal ) = Keuntungan $$$


3. Gadai untuk tambah aset selain emas.
Contoh : Jika anda gadai emas  anda yang berkaitan beli tanah, bayar cengkeram/pendahuluan rumah atau aset-aset lain adalah di galakkan sebabnya anda gadai untuk tujuan gandakan aset anda..Tetapi awas, jangan anda gadai dan masuk bisnes Penapis Air (M.L.M) sebabnya nanti emas anda yang tergadai.. Bisnes M.L.M ni banyak penindasan, “Yang Up-line di atas makin kaya, Yang merana Down-line dibawahnya”
 
  


SOALAN KE-EMPAT :
“En Amir, saya rasa rugi la beli emas di Public Gold ni sebabnya asyik turun naik saja..tak stabil pun"

huhuhu..sy suka btl soalan dia…

JAWAPAN SAYA : “Macam ni tuan, harga emas memang turun naik selama ni,cuma kita ja xtahu..sekarang ni kita dah didedahkan dgn harga emas pasaran sbbnya kita boleh pantau harga di public gold ni…malah kita pantau hari-hari pulak tu…mesti la kita tgk naik turun…”


SOALAN KE-LIMA :
“Saya rasa rugila beli emas di public gold ni,saya rasa nak beli dekat kedai emas la sbb saya xpernah dengar harga kedai emas jatuh”

JAWAPAN SAYA : Memang la kita xdengar harga kedai emas ni tak jatuh..


Contohnya, 

-Ali pergi ke Kedai Emas Abu pada tahun 2008..dan harga emas pada tahun tu RM100
-Ali pergi ke kedai Emas Abu pada tahun 2011 pula,dan harga emas RM190..Ali pun berkata “fuyoooo harga emas naik,untungnya beli emas”..

Kesimpulannya,
-kita pantau hari-hari harga public gold,mmg la kita nampak dan rasa harga emas naik turun..
-Harga kedai pulak,kita pergi setahun atau dua tahun sekali
-TETAPI harga kedai emas jauh lagi mahal dan anda boleh compare/bandingkan dgn harga public gold..



Sekarang saya nk kongsi kenapa/sebab orang beli emas masa/time harga mahal
-masa emas tengah murah takut nak beli
-terlupa emas ni pelaburan jangka panjang..trend emas dalam jangka panjang trend menaik..
-takut bila emas tengah naik harga akan naik dan naik dan naikkkkkkkkkkk….
-sebab mmg dok ambil sikap menunggu je..nak tunggu harga emas turun balik..tp takmau nak turun dah..hehe (saya penah jadi camni dulu..harap2 la kawan2 yg len x ikut cara saya..boleh di anggap pengalaman pahit tu!! ehhehe)
 
Saya dah menjawab bebrapa kenyataan iaitu :
-kenapa harga emas turun, maintain,
-apa yang perlu anda buat bila harga emas turun
-dan secara tak langsung anda pelajari apa yang perlu anda buat bila harga jatuh dan harga melambung naik.

Jika ada sebarang komen atau ilmu yang nak dikongsi,bolehlah komen di blog ini atau hubungi saya..saya bekerja 29jam sehari untuk anda..sedarlah sebelum terlambat..:)

P/S : MINTA JASA BAIK TUAN/PUAN UTK KOMEN DI KOTAK BAWAH YANG DISEDIAKAN BERKAITAN ARTIKEL INI...KOMEN ANDA SBG TITIK UNTUK SAYA MEMPERBAIKI KELEMAHAN BLOG NI..TERIMA KASIH...


AMIR FAIRUZ (A5528) 
saudagar_gold@yahoo.com 
017-4425038

0 comments:

Post a Comment